Η παράδοση μιλάει για κρυμμένους θησαυρούς στην περιοχή Μαρκαρίνα, κτήμα του Μάρκου της Ειρήνης, απ` όπου και Μαρκαρίνα. Κατά καιρούς έχουν γίνει εκεί και παράνομες ανασκαφές για την ανεύρεση των υποτιθέμενων θησαυρών. Στην περιοχή υπάρχει το σπήλαιο η Νεραϊδότρυπα το οποίο είναι ανεξερεύνητο. Στους πρόποδες των βουνών, που βρίσκονται στο νότιο μέρος του χωριού, διατηρούνται τμήματα τοίχων εκκλησιών με βυζαντινές τοιχογραφίες (Αγία Μαρίνα, Άγιος Στέφανος).
Στο κέντρο του χωριού, πάνω σ` ένα υψωματάκι, δεσπόζει η ωραιότατη νεόκτιστη εκκλησία σε βυζαντινό ρυθμό, με σκαλιστό περίτεχνο τέμπλο, του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Υπάρχουν όμως και οι εκκλησίες : του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Γεωργίου, του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Νικολάου στα Περβόλια, τοποθεσία στην οποία κατόπιν ερευνών ειδικών γεωλόγων βρέθηκαν υπόγεια νερά. Ξωκλήσια είναι του Αγίου Αντωνίου, του Σωτήρα Χριστού , του Αγίου Κωνσταντίνου στο οποίο βρίσκεται το νεκροταφείο και το ξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού. Από τα Αγκουσελιανά καταγόταν ο Στυλιανός Κλειδής αρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα από το 1904 ως το 1908. Το 1941 στη Μάχη της Κρήτης έλαβε μέρος ο καπετάν Εμμ. Κουρμούλης και μερικά παλικάρια του χωριού. Εκεί όμως που έλαβε μέρος όλο το χωριό ήταν η προστασία και φυγάδευση των Άγγλων, Αυστραλών και αντιστασιακών Ελλήνων από τη θέση Λίμνη του Λιβυκού Πελάγους.
Ο οικισμός Παλαιόλουτρα είναι χτισμένος στους πρόποδες άγονου υψώματος (350μ.) ανάμεσα στα Αγκουσελιανά και το χωριό Άγιος Βασίλειος, 22χμ από το Ρέθυμνο. Τ` όνομά τους το πήραν από την ύπαρξη στην περιοχή παλιών θεραπευτικών λουτρών. Στο χωριό υπάρχει η παλιά εκκλησία, ρυθμού βασιλικής, της Αγ. Κυριακής που είναι θαυματουργή, αφού στους διάφορους πολέμους δεν σκοτώθηκε κανένας κάτοικος του χωριού γιατί τους προστάτευε η Αγία Κυριακή. Επίσης υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Στην θέση Καστέλα υπάρχουν τα ερείπια φρουρίου απ όπου οι Τούρκοι επόπτευαν την περιοχή. Στην θέση Πορτί λέγεται ότι την εποχή της Τουρκοκρατίας έμεναν και δρούσαν οι επαναστάτες.