Δήμος Αγίου Βασιλείου, Νομός Ρεθύμνης, Περιφέρεια Κρήτης

Switch to desktop Register Login

Μαριού

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
Μαριού Μαριού

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Μαριού περιλαμβάνει τους οικισμούς: Μαριού και Παλαιά Ταβέρνα. Έχει 289 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και σε υψόμετρο 220μ.

Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία του χωριού προέρχεται από το όνομα μιας βοσκοπούλας που ζούσε κάποτε στο μέρος εκείνο και ονομαζόταν Μαριώ. Η καταγωγή της ήταν από τα Σφακιά. Η Μαριώ είχε πολλούς αδερφούς που ήταν βοσκοί και κάθε τόσο έλεγαν να πάμε να δούμε την Μαριώ και έτσι με τον καιρό ο τόπος που ζούσε η βοσκοπούλα ονομάστηκε Μαριού.

Για το πότε χτίστηκε το χωριό δεν έχουμε ακριβείς πληροφορίες. Οι κάτοικοί του κατάγονται από τα Σφακιά και τον παλιό οικισμό Κάπαρη. Έξω από το χωριό και σε απόσταση 500μ. υπάρχει η τοποθεσία Μάχες, ίσως ονομάστηκε έτσι από τις πολλές μάχες που γίνονταν εκεί. Γνωστή είναι και η τοποθεσία Σαρακίνα, ονομάστηκε έτσι εξ αιτίας του θανάτου κάποια Σαρακίνας.

Σε απόσταση 1500μ από το χωριό σώζεται η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού που ήταν μετόχι της Μονής Πρέβελη, το μόνο ίχνος του νέου χωριού. Οπως είναι γνωστό οι Κρητικοί για να προφυλάξουν τις περιουσίες τους από τις λεηλασίες των Τούρκων τις πρόσφεραν σε μοναστήρια.

Άλλες εκκλησίες που υπάρχουν στο χωριό είναι του Αγίου Βλάση που την έκτισε ο μοναχός Ιωανίκιος στα 1912 και η εκκλησία της Παναγίας είναι αρκετά παλιά είναι όμως άγνωστο πότε κτίστηκε. Στην θέση Καλυβάτη 1,5 χμ από το χωριό υπάρχει ένα σπήλαιο το οποίο δεν έχει ακόμα εξερευνηθεί. Στο οποίο όπως λέγεται επί τουρκοκρατίας οι κάτοικοι έκρυβαν τις περιουσίες τους καθώς επίσης και το πολύτιμο τέμπλο της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας.

Στην είσοδο του χωριού είναι η εκκλησία της Παναγίας της Υπαπαντής η οποία κτίστηκε επί Τουρκοκρατίας, την έκτισαν οι κάτοικοι επωφελούμενοι διαταγής εικοσιτετράωρης ισχύος για το κτίσιμο των εκκλησιών.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011 10:13
Δήμος Αγίου Βασιλείου

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου είναι δήμος της περιφέρειας Κρήτης που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Προέκυψε από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Λάμπης και Φοίνικα. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 354.33 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 10.079 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Έδρα του νέου δήμου ορίστηκε το Σπήλι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Λευκόγεια Μύρθιος »

Δήμος Αγίου Βασιλείου | Δημαρχείο Σπηλίου, 740 53 Ρέθυμνο - Κρήτη, Ελλάδα. | Τηλ. 28320 22046 - 22888 :: Φαξ. 28320 22777 :: e-mail. dimoslam@otenet.gr | Copyright © Δήμος Αγίου Βασιλείου.

Κορυφή Desktop version