Για το πότε χτίστηκε το χωριό δεν έχουμε ακριβείς πληροφορίες. Οι κάτοικοί του κατάγονται από τα Σφακιά και τον παλιό οικισμό Κάπαρη. Έξω από το χωριό και σε απόσταση 500μ. υπάρχει η τοποθεσία Μάχες, ίσως ονομάστηκε έτσι από τις πολλές μάχες που γίνονταν εκεί. Γνωστή είναι και η τοποθεσία Σαρακίνα, ονομάστηκε έτσι εξ αιτίας του θανάτου κάποια Σαρακίνας.
Σε απόσταση 1500μ από το χωριό σώζεται η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού που ήταν μετόχι της Μονής Πρέβελη, το μόνο ίχνος του νέου χωριού. Οπως είναι γνωστό οι Κρητικοί για να προφυλάξουν τις περιουσίες τους από τις λεηλασίες των Τούρκων τις πρόσφεραν σε μοναστήρια.
Άλλες εκκλησίες που υπάρχουν στο χωριό είναι του Αγίου Βλάση που την έκτισε ο μοναχός Ιωανίκιος στα 1912 και η εκκλησία της Παναγίας είναι αρκετά παλιά είναι όμως άγνωστο πότε κτίστηκε. Στην θέση Καλυβάτη 1,5 χμ από το χωριό υπάρχει ένα σπήλαιο το οποίο δεν έχει ακόμα εξερευνηθεί. Στο οποίο όπως λέγεται επί τουρκοκρατίας οι κάτοικοι έκρυβαν τις περιουσίες τους καθώς επίσης και το πολύτιμο τέμπλο της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας.
Στην είσοδο του χωριού είναι η εκκλησία της Παναγίας της Υπαπαντής η οποία κτίστηκε επί Τουρκοκρατίας, την έκτισαν οι κάτοικοι επωφελούμενοι διαταγής εικοσιτετράωρης ισχύος για το κτίσιμο των εκκλησιών.