Δήμος Αγίου Βασιλείου, Νομός Ρεθύμνης, Περιφέρεια Κρήτης

Switch to desktop Register Login

Ιστορικά Στοιχεία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Η ιστορία του χωριού αρχίζει από τη μινωϊκή εποχή. Στην τοποθεσία Άγιος-Ιωάννης, έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα, ικανά για να καθιερώσουν την άποψη ότι εκεί υπήρχε η μινωϊκή πόλη ‘’Ψυχί ‘’. Πριν από πολλά χρόνια Άγγλοι αρχαιολόγοι μετά από έρευνες, χαρακτήρισαν το σπήλαιο που υπάρχει στον Άγιο Παύλο, ως σπήλαιο του ‘’Δαίδαλου και Ίκαρου ‘’, επίσης και το σημείο πτήσης ‘’Ανηφόρα’’.

Στην μεταγενέστερη εποχή, τα Σακτούρια μαστίζονταν από επιδρομές πειρατών, με αποτέλεσμα να αλλάζουν τοποθεσίες εγκατάστασης του οικισμού.

Σήμερα υπάρχουν ερείπια σε τέσσερις τοποθεσίες, που είναι:
arrow Άγιος Βλάσης
arrow Κατσομάτης
arrow Αρκολιανά
arrow Άγιος Στέφανος

Κατά τον τούρκικο ζυγό, πλοία υπό τον καπετάνιο Σακτούρη έφερναν πολεμοφόδια και όπλα και τροφοδοτούσαν την αντίσταση κατά των Τούρκων. Στην Γερμανική κατοχή, αν και υπήρχαν γερμανικά φυλάκια στην τοποθεσία ’’Αλίκαμπος’’ κοντά στο φυσικό λιμανάκι του Αγίου Παύλου. Συμμαχικά υποβρύχια, τροφοδοτούσαν με πολεμοφόδια της περιοχής και φυγάδευαν συμμάχους. Οι κάτοικοι βοηθούσαν στην μεταφορά των πολεμοφοδίων και έκρυβαν τους συμμάχους Άγγλους και Αυστραλούς μέχρι να φύγουν με το υποβρύχιο. Επίσης βοηθούσαν την αντίσταση με ασύρματους που μετέδιδαν από την περιοχή. Για τους λόγους αυτούς οι Γερμανοί, στις 4-5-1944 κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό, φυλακίζοντας όλους τους άνδρες άνω των 15 ετών και αργότερα εκτελώντας 15 από αυτούς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Γεωγραφική Θέση »

Δήμος Αγίου Βασιλείου | Δημαρχείο Σπηλίου, 740 53 Ρέθυμνο - Κρήτη, Ελλάδα. | Τηλ. 28320 22046 - 22888 :: Φαξ. 28320 22777 :: e-mail. dimoslam@otenet.gr | Copyright © Δήμος Αγίου Βασιλείου.

Κορυφή Desktop version