Δήμος Αγίου Βασιλείου, Νομός Ρεθύμνης, Περιφέρεια Κρήτης

Switch to desktop Register Login

Λευκόγεια

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)
Λευκόγεια Λευκόγεια

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Λευκογείων περιλαμβάνει τους οικισμούς:Λευκόγεια, Αμμούδι, Γιαννιού και Σχοινάρια. Έχει 369 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

Τα Λευκόγεια πήραν το ονομασία τους, άλλοι λένε από το λευκό χώμα τον άσπρουγα «Λευκή Γή», άλλοι λένε από τα πολλά λευκά λουλούδια που βγαίνουν στο λιβάδι και το χωράφι του σχολείου και άλλοι από τα χωράφια της Λευκής της τότε Λευκογιανής νύφης των Παλαιολόγων που της τα παραχώρησε ο Γενίτσαρος Βείσης-Ξύγκης, «Λευκής Γαία» Παράδοση αναφέρει πως οικιστής του χωριού ήταν ο Αχιλλέας Τζες εξόριστος από την Κων/πολη, του οποίου η γυναίκα ήταν της οικογένειας των Παλαιολόγων, αργότερα εγκαταστάθηκαν και κάτοικοι της Γαύδου.

Το χωριό είναι κτισμένο σε μέρος ισόπεδο και στο μέσο δύο μεγάλων ρυακιών που μαζεύουν τα νερά από τις γύρω πλαγιές, τα ενώνουν στην δυτική άκρη του χωριού και τρέχουν προς την θαλάσσια περιοχή Αμμούδι. Το καλοκαίρι τα στάσιμα νερά μέσα στα ρυάκια γέμιζαν από αυγά βατράχων κατά μυριάδες. Γέμιζαν οι δρόμοι από βατράχια και οι κοντοχωριανοί πειραχτικά αποκαλούσαν το χωριό βατραχοχώρι. Μέρα και νύχτα ακούγονταν οι φωνές των βατράχων.

Δεν είναι δυνατόν κανείς να καθορίσει το χρόνο και το αρχικό σημείο που κτίσανε τα πρώτα τους κτίσματα οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού. Στα Λευκόγεια λειτούργησε το 1915 ένας από τους πρώτους συνεταιρισμούς της Κρήτης. Εκεί μπήκε και το πρώτο τηλέφωνο που εξυπηρετούσε τα χωριά της Γιαλιάς.

Τα Λευκόγεια είναι ένα μικρό χωριουδάκι που βρίσκεται κοντά στο Λιβυκό πέλαγος σε υψόμετρο 90μ. το οποίο απέχει 35 χλ από το Ρέθυμνο και από την θάλασσα μόλις 1500μ. Στην νότια πλευρά του βρίσκονται μικρές βουνοκορφές όπως το Μόδι και αριστερότερα η βουνοκορφή του Τιμίου Σταυρού και ένας μικρός γήλοφος δεξιά από το Μόδι με την εκκλησία του Αγίου Κων/νου και Ελένης. Προς την βόρεια πλευρά είναι τα Ασωματιανά όρη. Το χωριό ζωντανεύει κάπως λόγω του τουρισμού τους καλοκαιρινούς μήνες αφού είναι πολύ κοντά σε όμορφες παραλίες και αρκετοί επισκέπτες το επιλέγουν για την διαμονή τους. Περίπου 3,5 χλ από την πλατεία του χωριού είναι τα Σχοινάρια μια ήσυχη παραλία που προσφέρεται για καταδύσεις αφού έχει εκπληκτικό βυθό. Επίσης από τα Λευκόγεια μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τις παραλίες Δαμνόνι και Αμμούδι που φιλοξενούν κάθε χρόνο αμέτρητους επισκέπτες.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011 10:12
Δήμος Αγίου Βασιλείου

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου είναι δήμος της περιφέρειας Κρήτης που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Προέκυψε από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Λάμπης και Φοίνικα. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 354.33 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 10.079 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Έδρα του νέου δήμου ορίστηκε το Σπήλι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κοξαρέ Μαριού »

Δήμος Αγίου Βασιλείου | Δημαρχείο Σπηλίου, 740 53 Ρέθυμνο - Κρήτη, Ελλάδα. | Τηλ. 28320 22046 - 22888 :: Φαξ. 28320 22777 :: e-mail. dimoslam@otenet.gr | Copyright © Δήμος Αγίου Βασιλείου.

Κορυφή Desktop version