Δήμος Αγίου Βασιλείου, Νομός Ρεθύμνης, Περιφέρεια Κρήτης

Switch to desktop Register Login

Γενικά στοιχεία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η Μουρνέ είναι ένα από τα κεφαλοχώρια του δήμου Λάμπης, με μόλις 250 μόνιμους κατοίκους. Βρίσκεται δυτικά από το Σπήλι, έδρα του δήμου Λάμπης και απέχει οδικά τρία χλμ. ανάμεσα στο πάνω και κάτω Σπήλι. Άλλη νεώτερη διακλάδωση που αρχίζει από το 24ο περίπου χιλιόμετρο αμέσως μετά το χωριό Mιξόρρουμα επι μήκος 2 χλμ. Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, μέσα σε μια αβαθή μικρή κοιλάδα που έχει κατεύθυνση από βόρεια προς νότια σε 500- 560 μ. υψόμετρο. Το δημοτικό διαμέρισμα έχει επιφάνεια 11 τ.χλμ., και συνορεύει με το Δ.Δ. Σπηλίου, Λαμπηνής και Μιξορρούματος προς τα βόρεια όπου φυσικό όριο αποτελεί ο ποταμός Μπούζουκος (η γέρος), Αρδάκτου Δρυμίσκου και Λευκογείων προς τα νότια με φυσικά όρια το Ντιπλοχωριανό Αόρι (Ξηρόν Όρος), τα Λαγκά και το ρυάκι του Μαυρίκη που χύνεται στον ποταμό Μπούζουκο, Σπηλίου και αρδάκτου προς τα ανατολικά και Μυξορρούματος προς τα δυτικά. Στο Δ.Δ. περιλαμβάνονται οι τοποθεσίες των κατεστραμμένων, ακατοίκητων από πολλά χρόνια οικισμών Χαντάκι (Δεντρικά), Μαυρίκη, Λαγκά (Αη Σπυρίδωνας), Ντιπλοχώρι, Λάκκος, Επίζυγος και η παλιά ερειπωμένη Μονή του Μαλαθρέ, από την οποία διασώζονται μόνο ερείπια του ναού και ίχνη υων άλλων μοναστηριακών κτισμάτων.

Το όνομα Μουρνέ , προέρχεται από το δέντρο μουριά (φυτονυμικό τοπωνύμιο) γιατί στην περιοχή υπήρχαν παλιότερα πολλές μουριές, ιδιαίτερα γύρω και μέσα σε περιβόλια. Το τοπικό προσωνύμιο Μουρνιανός απαντάται και ως οικογενειακό επώνυμο με τους τύπους Μουρνιανός και Μουρνιανάκης στο Ρέθυμνο και σε χωριά της επαρχίας Αγίου Βασιλείου και στα Ακτούντα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ιστορικά Στοιχεία »

Δήμος Αγίου Βασιλείου | Δημαρχείο Σπηλίου, 740 53 Ρέθυμνο - Κρήτη, Ελλάδα. | Τηλ. 28320 22046 - 22888 :: Φαξ. 28320 22777 :: e-mail. dimoslam@otenet.gr | Copyright © Δήμος Αγίου Βασιλείου.

Κορυφή Desktop version